blog | workshops | shop

Natuurlijk verven met zwarte bonen

in afwachting van het resultaat door studio paars
in afwachting van het resultaat

Het is echt leuk, dat ecoprinten / natuurlijk verven. Een beetje uitvindertje spelen eigenlijk, met je eigen lab in je keuken. Ik kan het zeker aanraden!

Deze keer had ik een dunne katoenen sjaal gekocht bij de kringloop en gebeitst met aluin. Na het succes van vorige keer met het blauwe regen (Wisteria) blad heb ik dat ook deze keer gebruikt. Het resultaat viel wat tegen: ik kreeg alleen wat geel-achtige vlekken.

Daarna probeerde ik de zwarte bonen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik er nog nooit mee heb gekookt, maar ik had gelezen dat je ze moet laten weken, en dat er dan een blauwe verf afkomt. Helaas had ik de rest niet gelezen, dus ik maakte de grote fout om ze te koken. DOE DIT NIET! Wat je krijgt is een vieze bruine smurrie en geen verf.

Bij de volgende poging stopte in de bonen en de sjaal steeds om-en-om in een pot, deed er water bij en liet deze een halve dag staan (ik weet het, erg kort – ik was te nieuwsgierig om langer te wachten) en deze keer kreeg ik kleur. En zelfs een soort van ecoprints van de boontjes!

natuurlijk verven met zwarte bonen door studio paars
natuurlijk verven met zwarte bonen
ecoprints van de zwarte bonen door studio paars
ecoprints van de zwarte bonen
wisteria en bonen ecoprints door studio paars
wisteria en bonen ecoprints

Kijk hier voor meer ecoprinten en natuurlijk verven.

meer Studio Paars:
workshopsblogshopinstagramfacebook

Laat me weten wat je ervan vindt:

2 gedachten over “Natuurlijk verven met zwarte bonen”