blog | workshops | shop

DIY: vlaggenslinger naaien met naam en verwisselbaar cijfer

vlaggenslinger naaien
vlaggenslinger met verwisselbare letters en cijfers door studio paars
de vlaggenslinger die ik maakte voor mijn zoontje

Voor de eerste verjaardag van mijn jongste zoon wilde ik een vlaggenslinger naaien. Niet zomaar gewoon met vlaggetjes, maar met zijn naam er op, en ook zijn leeftijd. Om nou te zorgen dat ik ‘m wel elk jaar opnieuw zou kunnen gebruiken, maakte ik het cijfer verwisselbaar, zodat er elk jaar een nieuwe op kan worden gezet.
En ook maakte ik ervan een tutorial. Mijn eerste!

Zoals altijd vind ik het erg leuk om te zien wat je met mijn patronen en tutorials maakt! Dus laat hieronder een reactie achter of tag me met #studiopaars en @audrey_studiopaars op Instagram of @Studio Paars op Facebook.

button voor de tutorial vlaggenslinger naaien met verwisselbate cijfers en letter door studio paars
Benodigheden:

Materiaal:

 • verschillende stofjes voor de vlaggetjes
 • bias band; zo lang als de slinger moet worden
 • klein stukje klittenband
 • karton (voor de mal van het vlaggetje)
 • papier (voor de mal van de letters)
 • wat lapjes vilt in verschillende kleuren
 • borduurzijde (of eventueel naaigaren)

Gereedschap:

 • schaar
 • naald
 • spelden
 • een liniaal en/of een geodriehoek
 • potlood / pen
 • naaimachine
 • optioneel: een rolmes en een snijmat
gereedschap voor het maken van de vlaggenslinger door studio paars
gereedschap
Vlaggenslinger naaien – Stap 1:

Bedenk eerst hoe lang jouw slinger moet worden, hoe groot de vlaggetjes, en hoeveel je er wilt. Kleine vlaggetjes en een korte slinger staan bijvoorbeeld erg leuk boven een wiegje of commode. Een langere slinger is leuker voor door de woonkamer of in de tuin.

En bedenk ook hoeveel vlaggetjes je nodig hebt. Houd rekening met letters, cijfers, spaties en lege vlaggen aan het begin en eind. Bij een erg korte naam kan je ook de naam herhalen, of een lege vlag tussen twee letters plaatsen.

Ik koos voor een lange slinger met grote vlaggetjes, om door de hele woonkamer te hangen. En ik wilde het aantal letters van de naam, een spatie en een cijfer, en een lege vlag aan het begin en aan het eind. Ik kwam hiermee op 12 vlaggetjes.

Vlaggenslinger naaien – Stap 2:

Voor het formaat van mijn vlaggetjes koos ik voor ongeveer het formaat van een vaantje, maar je kan natuurlijk zelf bekijken hoe groot je ze wilt hebben. Ik maakte een mal van karton en knipte daaruit een driehoek van 20 cm breed x 30 cm lang.

De makkelijkste manier om je driehoek twee gelijke zijden te geven is met een geodriehoek, maar het kan ook zonder: zorg dat één van de zijkanten van je karton recht is, en teken daarop een middellijn die precies haaks op de zijkant staat (controleer met je lineaal of met iets anders dat het echt een rechte hoek is). Zet op 30 cm van de zijkant een stip op deze middellijn. Zet dan aan de zijkant van je karton een stip 10 cm boven én 10 cm onder je middellijn. Verbind nu deze drie stippen met elkaar en voila, een driehoek die je alleen nog hoeft uit te knippen.

de mal voor het knippen van de vlaggetjes door studio paars
de mal van karton
Vlaggenslinger naaien – Stap 3:

Leg nu je kartonnen mal op de stof en trek om met een potlood. Het mooiste resultaat krijg je als je de stof van tevoren wast, droogt en strijkt. Zorg dat de verkeerde kant van de stof naar boven hebt liggen voordat je gaat tekenen, anders krijg je er later spijt van (echt, ik spreek helaas uit ervaring…)

teken de vorm over op de stof door studio paars
teken de vorm op de stof
Vlaggenslinger naaien – Stap 4:

Knip de stof uit op de lijn die je net hebt getekend. Als je een rolmes hebt, gebruik deze dan samen met een liniaal.

Dit herhaal je voor het aantal vlaggetjes dat je nodig hebt, keer 2. Dus voor 12 vlaggen moest ik 24 driehoeken knippen. Ik gebruikte 12 verschillende stofjes in allerlei groentinten, waarbij ik bij elke vlag hetzelfde stofje gebruikte voor de voor- en de achterkant. Maar je kan zoveel variëren als je wilt: kies bijvoorbeeld voor 1 of 2 stoffen voor een rustiger effect.

knip de stof uit door studio paars
uitknippen…
snij de stof met een rolmes door studio paars
…of beter nog, uitsnijden
Vlaggenslinger naaien – Stap 5:

Nu is het tijd om te bepalen hoe groot je de letters wil hebben. Ik knipte een mal van papier die op het smalste punt ongeveer 9 cm breed is, en ongeveer 12 cm hoog (zie foto). Daarbinnen moeten mijn letters straks passen (denk er wel aan dat aan de zijkant een klein strookje stof tussen de naad komt te zitten!)

de grootte van de letters bepalen door studio paars
mal voor de letters geknipt van papier
Vlaggenslinger naaien – Stap 6:

Eerst ben ik zelf in dit vakje letters gaan tekenen, maar dat bleek nog best lastig, dus heb ik uiteindelijk de letters die ik nodig had afgedrukt met de printer. Even uitproberen welk lettertype je wilt, hoe groot je het moet afdrukken, en dan gewoon alle letters printen. Wanneer je zeker weet dat alles past knip je de letters zo netjes mogelijk uit het papier. Vergeet ook het cijfer niet!

de letters uit het papier geknipt door studio paars
de letters uit papier geknipt
Vlaggenslinger naaien – Stap 7:

Speld nu de papieren letters op het vilt en knip ze uit. Let goed op herhalingen en vergeet niet dat je alles dubbel moet doen, als je ook op de achterkant tekst wilt.
Speld vervolgens de letters op de driehoeken stof.

de eerste letter op de stof gespeld door studio paars
de eerste letter op de stof gespeld

Als je een dubbelzijdige slinger maakt, is het op dit punt het handigst als je allle driehoeken op de grond legt in de volgorde zoals je ze wilt, en dan alle letters op de juiste plek op het juiste driehoekje vastspeldt. Zo weet je zeker dat je later geen fouten meer kan maken. (Eigenwijs als ik ben heb ik deze stap overgeslagen, maar voor de duidelijkheid hier een geweldige schets van wat ik bedoel 🙂

leg alles in de juiste volgorde door studio paars
alle tekst op de juiste plek
Vlaggenslinger naaien – Stap 8:

Naai nu met de hand de vilten letters op de driehoeken. Ik koos ervoor om vrij grove steken te gebruiken, in een beetje een afstekende tint borduurzijde.

de eerste letter op de vlagenslinger naaien door studio paars
de vilten letter op de stof genaaid
Vlaggenslinger naaien – Stap 9:

Voor het vlaggetje waar het (verwisselbare) cijfer moet komen, naai je op de stof een stukje van de harde kant van het klittenband. Test even of je vilten cijfer er goed op past, en ook goed blijft zitten. Als het niet goed blijft zitten, naai dan achter je vilten cijfer een stukje van het zachte klitteband.
Ik gebruikte zelfklevend klittenband, maar dit plakte niet genoeg dus heb ik het uiteindelijk met een paar steekjes vastgezet. Doe dit niet! Mijn naald en de rest van mijn garen zat na afloop vol met lijm en kon ik weggooien!

het klittenband vastgenaaid door studio paars
het klittenband op de stof én op het vilt genaaid

Later bedacht ik nog dat het mooier was geweest om het vilten cijfer eerst rondom te festonneren, zodat het er meer uitziet zoals de letters.

het cijfer van vilt door studio paars
het cijfer zoals het eruit komt te zien, vastgemaakt met klittenband
Vlaggenslinger naaien – Stap 10:

Speld al je driehoeken met de goede kanten op elkaar vast. Let goed op waar je letters en je cijfers komen en dubbelcheck alles nog een keer.

alles vastgespeld door studio paars
alle vlaggetjes vastgespeld
Vlaggenslinger naaien – Stap 11:

Gebruik een kleine stiksteek en naai nu alleen de schuine zijkanten aan elkaar (geen gedoe met zigzaggen ofzo).

de zijkanten van de vlaggenslinger naaien met een stiksteek door studio paars
de zijkanten vaststikken

Na het eerste vlaggetje niet je draad afknippen, maar gewoon een stukje doortrekken en daarna meteen het volgende vlaggetje naaien. Net zolang tot ze allemaal zijn gestikt.

trek na het eerste vlaggetje de draad een stukje door, door studio paars
trek na het eerste vlaggetje de draad een stukje door…
ga daarna gewoon verder met naaien door studio paars
…en naai daarna het volgende vlaggetje
Vlaggenslinger naaien – Stap 12:

Nadat je alle vlaggetjes hebt gestikt, knip je alle draadjes netjes af. Knip nu bij elk vlaggetje, bij het puntje aan de onderkant, de stof schuin omhoog weg (zie foto). Dit is om te zorgen dat je straks een mooie strakke punt krijgt. Pas op dat je niet door je stiksel heen knipt!

knip de stof bij het puntje weg door studio paars
de stof bij het puntje weggeknipt
Vlaggenslinger naaien – Stap 13:

Nu is het tijd om alle vlaggetjes binnenstebuiten te keren. Hierna strijk je ze allemaal zo glad mogelijk. Pas op bij het klittenband!

strijk alle vlaggetjes zo glad mogelijk door studio paars
strijk alle vlaggetjes zo glad mogelijk

Knip daarna aan de bovenkant de hoekjes netjes recht, en alle andere onregelmatigheden die je tegenkomt, zodat je een mooie rechte lijn krijgt.

knip onregelmatigheden weg door studio paars
deze hoekjes wegknippen zodat de bovenkant mooi strak wordt
Vlaggenslinger naaien – Stap 14:

Je hebt nu vlaggetjes!
Stapel ze nu zorgvuldig in de goede volgorde, en pak je rol biasband. Begin met een lang leeg stuk, zodat je extra ruimte hebt om je slinger vast te knopen. Kies een brede zigzagsteek, leg het begin van je biasband onder je naaimachine, en naai het een flink stuk (ongeveer 50 cm) leeg dicht.

naai een stuk biasband leeg dicht met een grote zigzagsteek door studio paars
naai het eerste stuk bias leeg dicht

Na 50 cm pak je je eerste vlaggetje. Leg het nu heel precies tussen het biasband en speld het vast.

speld het vlaggetje tussen het biasband door studio paars
speld het vlaggetje tussen het biasband

Nu je biasband verder dichtnaaien en je vlaggetje komt er vanzelf tussen te zitten.

het eerste vlaggetjes vastgenaaid tussen het biasband door studio paars
het vlaggetje zit nu vast tussen het biasband

Herhaal met alle vlaggetjes. Gewoon steeds een stukje band leeg vastnaaien, en dan weer een vlaggetjes er tussen naaien. Let op de goede kant van je vlaggetjes als je de slinger dubbelzijdig maakt; ik moest zelf een vlaggetje lostarnen omdat ie achterstevoren zat…

Let erop dat je de vlaggetjes op gelijke afstanden van elkaar plaatst. Ik maakte de afstanden tussen de vlaggetjes grofweg even breed als de vlaggetjes zelf. Zorg ook dat je genoeg biasband overhoudt voor de hele slinger; als je tekort komt kan je altijd een nieuw stuk biasband vastnaaien aan het oude, maar dat moet je dan wel net in huis hebben…

Op het eind weer een flink stuk (ongeveer 50 cm) leeg biasband dichtstikken en tada! Hij is af!

vlaggenslinger door studio paars
de hele vlaggenslinger bij elkaar

Veel plezier met deze tutorial! Ik hoop dat je het aan me laat zien als je hem hebt gebruikt.

De kleine lettertjes: tekst, foto’s en ontwerp zijn van mij (Audrey Bouwmeester / Studio Paars). Je mag het gebruiken zoveel je wilt, maar niet voor commerciële doeleinden zonder vooraf schriftelijke toestemming van mij. Tekst en/of foto’s kopiëren is niet toegestaan. Een enkele afbeelding samen met een link naar mijn site mag wel, leuk juist!

Deze tutorial maakte ik jaren geleden voor op mijn oude blog, en is in 2020 aangepast en geüpdate.

Kijk hier voor meer naaimachineverhalen en hier voor meer DIY’s.

meer Studio Paars:
workshopsblogshopinstagramfacebook

Laat me weten wat je ervan vindt:

4 gedachten over “DIY: vlaggenslinger naaien met naam en verwisselbaar cijfer”