blog | workshops | shop

Tweede lapjesdeken

patchwork lapjesdeken twee door studio paars
lapjesdeken #2

Na de lapjesdeken die ik maakte voor mijn oudste zoon moest er natuurlijk ook één komen voor zijn Kleine Broer. Die eerste was echt een leerproces, en daardoor kon ik alle fouten die ik toen maakte nu vermijden. Afgezien van een naaimachine die halverwege met zijn pootjes in de lucht ging liggen waardoor niet alle stiksels even strak zijn geworden, ben ik eigenlijk heel tevreden over het eindresultaat. Hieronder zie je alle foto’s en blogjes bij elkaar verzameld.

Stap 1: vierkantjes knippen

Ik koos als basiskleur groen. Wat roze accenten (want daar vroeg Kleine Broer om), wat stofjes die ook in de lapjesdeken van Grote Broer verwerkt zijn, en wat vrolijke kinderprintjes (maar niet té kinderachtig) maken hem compleet.

En tot nu toe vindt hij hem prachtig! Ik vroeg hem wat hij het mooiste stofje vond en zijn antwoord was: allemaal!

stapel geknipte vierkantjes stof door studio paars
eindelijk alle vierkantjes geknipt

Ik heb gekozen koos voor een vierkantjes patroon. De vierkantjes zijn 15 cm en ik moet er 160 hebben om de maat van een eenpersoonsdeken te krijgen. Mijn snijmat gaf de geest (en mijn snijmes deed het ook al niet goed) dus moest ik ze allemaal met de hand knippen. Ik had al last van mijn pols en dit hielp niet echt, maar na een aantal weken van elke avond een paar stofjes knippen heb ik ze nu eindelijk allemaal klaar. Op naar het naaien!

alle  vierkantjes geknipt door studio paars
zo moet het er ongeveer uit gaan zien
Stap 2: vierkantjes aan elkaar naaien

Oeps, hiervan heb ik geen foto’s gemaakt…

Stap 3: doorstikken (of quilten)

Ik koos ervoor om langs beide zijden van elke naad te quilten. Daar was ik wel even mee bezig…. Hier is het bijna allemaal gedaan.

Kleine Broer vraagt steeds wanneer zijn deken nou af is, dat helpt wel qua snelheid.

de doorgestikte deken door studio paars
de doorgestikte quilt sandwich
Stap 4: afwerken

Nu nog een biasbandje erlangs; het was de eerste keer dat ik bias gebruikte en ik was er een beetje huiverig voor, maar het maakt de deken echt af. En zo lastig was het helemaal niet.

biasbandje door studio paars
biasbandje maakt het echt een quilt

En dan de finishing touch: net als bij de lapjesdeken van Grote Broer maakte ik voor Kleine Broer een geborduurd label. Inmiddels heb ik iets meer ervaring met borduren, dat is wel te zien:

geborduurd label door studio paars
label geborduurd om het helemaal af te maken
Stap 5: heel veel foto’s maken!

Tja, toen hij eindelijk af was, was ik toch wel echt trots. Alles klopt bij deze lapjesdeken, van het formaat tot de kleuren tot de dikte. Hij wordt ook echt heel veel gebruikt, op bed maar ook als picknickkleed bijvoorbeeld. Dus hier volgen heel veel foto’s!

lapjesdeken af door studio paars
lapjesdeken af!

Deze twee lapjesdeken zijn echt het meest dankbare dat ik ooit voor mijn zoontjes heb gemaakt (ook al is die van Grote Broer niet helemaal geworden zoals de bedoeling was). Ze zijn allebei zo blij met hun deken. Ze mochten de kleur kiezen, helpen met de lapjes selecteren en ze zagen hoe ik er lang (echt heel lang) aan werkte; ik denk dat het ze extra speciaal laat voelen. En het voelt ook heel fijn om zoiets te maken voor iemand waarvan je houdt. Dus mocht jij zelf twijfelen of je dit ook wilt doen voor je kind (of wie dan ook): gewoon doen!

lapjesdeken door studio paars
picknick deken door studio paars
picknick deken door studio paars
lapjesdeken door studio paars
lapjesdeken door studio paars
Technische details:

Nog even voor de liefhebber: de vierkantjes zijn 15×15 cm en er zijn 16 rijen van 10 vierkantjes (dus 160 vierkantjes). Ik hield een naadbreedte aan van ongeveer 5 mm, dus de maat komt daarmee op iets meer dan 140 cm bij ruim 220 cm (een standaard dekbed maat).
De bias, de vulling en sommige stofjes kocht ik op de markt. De vulling is een dikke katoenen flanel: lekker zwaar maar niet super warm.
De achterkant was een dekbedovertrek van Ikea dat mijn moeder ooit zwaar afgeprijsd had gekocht en aan mij had gegeven. Het lag al een paar jaar in de kast, want ik vond het groen wel heel erg fel, maar het was perfect voor deze deken.
Stofjes komen uit mijn eigen voorraad, die van mijn moeder, mijn zus en zelfs nog van mijn oma. Eentje komt uit een lapjesswap, en een paar kocht ik een paar jaar geleden op een stoffenmarkt (de uiltjes, de roze appeltjes en de dieren).
Een paar stofjes kocht ik online; van een aantal weet ik niet meer waar of van wie ze zijn, maar de groene autotjes en de gekleurde autotjes zijn van Cruiser Blvd by Sheri McCulley Studio for Riley Blake, en de vliegtuigjes zijn Ready Set Go Sky Airplanes by Ann Kelle for Robert Kaufman (allemaal gekocht bij deze Etsy winkel).

poes op quilt door studio paars
deze dame is er ook wel gelukkig mee zo te zien

Kijk hier voor meer naaiverhalen en hier voor mijn misbaksels.

meer Studio Paars:
workshopsblogshopinstagramfacebook

Laat me weten wat je ervan vindt:

4 gedachten over “Tweede lapjesdeken”