hollandse-huisjes-dutch-houses-studio-paars

DIY & gratis patroon: hollandse huisjes

Share

Dus het leek me wel leuk om iets van een patroon weg te geven hier op mijn blog. Sinds de herrijzenis ervan heb ik dat soort dingen nog niet gedaan. En welk beter moment dat nu in het seizoen van feestdagen en cadeautjes?

Ik wilde iets maken dat niet al te kersterig was, maar meer algemeen voor de feestdagen. En ik vond het ook een leuk idee om er een nederlands tintje aan te geven (want tja dat ben ik nou eenmaal). Dus maakte ik deze hollandse huisjes van vilt.

Er zijn 3 verschillende huisjes, maar je kan de combinaties eindeloos variëren. Ik hing ze in de kerstboom, maar je kan ze eigenlijk overal ophangen en zelfs het hele jaar door.

Dus hier is het patroon, en hieronder een werkbeschrijving om je op weg te helpen. Veel plezier ermee en vergeet niet om me te laten zien wat je ermee maakt! Reageer hier op mijn blog of tag me met #studiopaars en @audrey_studiopaars op Instagram.

Liefs, Audrey

Studio Paars - hollandse huisjes / dutch houses

 

Bla bla (of de kleine lettertjes): dit patroon, de tekst en de foto’s zijn ontworpen en gemaakt door mij. Je mag het patroon gebruiken om zoveel huisjes te maken als je wilt, en je mag ze ook verkopen. Je mag niet het patroon verkopen of ze gaan massa produceren zonder vooraf schriftelijke toestemming van mij. En het is nooit okay om iemand’s ontwerp te pikken en doen alsof je het zelf hebt bedacht.

 

Benodigheden:

  • Wat restjes vilt
  • Wat borduurgaren (evt. naaigaren) in bijpassende en/of contrasterende kleuren – ik gebruikte een halve streng (dus 3 van de 6 draadjes) DMC splitzijde
  • Een stukje koord of lint

Studio Paars - hollandse huisjes / dutch houses

Begin met het uitprinten van het patroon hierboven. Klik of tik op de afbeelding en kies daarna voor opslaan of afdrukken. Druk af op A4 formaat en het zou goed moeten gaan – maar check voor de zekerheid de verhouding even aan de hand van de schaal op de afdruk.

Studio Paars - hollandse huisjes / dutch houses

Knip dan alle delen uit het papier (negeer het ruitjespapier dat ik heb gebruikt – jouw patroondelen zijn gewoon blanco). Kies nu welke combinaties je wilt maken: je kan de huisjes maken zoals op het voorbeeld, maar je kan ook kiezen om de verschillende deurtjes, raampjes en trapjes anders te verdelen.

Studio Paars - hollandse huisjes / dutch houses

Speld nu alle patroondelen vast op het vilt en knip ze uit. Stel vervolgens de huisjes samen zoals je ze wilt hebben en leg ze apart, zodat je onderdelen niet door elkaar raken.

Van elk huisje knip je de gevel 2 keer. Het krijgt dus een voor- en een achterkant. Ik heb de achterkant blanco gelaten omdat ik ze in de kerstboom wilde hangen, maar als je ze ergens wilt ophangen waar beide zijdes te zien zijn, zou je er ook voor kunnen kiezen om de achterkant ook  aan te kleden met raampjes e.d. Stel deze dan ook nu samen.

Studio Paars - hollandse huisjes / dutch houses

Nu ga je de huisjes in elkaar zetten. Het makkelijkst begin je met de trap (als die er is) en vervolgens de voordeur. Aan de hand hiervan kan je goed bepalen waar je ramen moeten komen.

Ik gebruikte de festonsteek om de vilten delen vast te zetten. Met deze steek krijg je het mooie randje om de delen heen. Je zou ook kunnen kiezen voor een eenvoudige overhandse steek; deze steek geeft een iets ander effect maar staat ook leuk, en werkt wel wat makkelijker (en sneller!).

Studio Paars - hollandse huisjes / dutch houses

Wanneer je je trap (of voordeur) vastzet, naai dan de rand die grenst aan de onderkant van je huisje niet vast. Dit geldt ook voor eventuele raampjes die aan de zijkant grenzen. Deze buitenranden van je huisje naai je op het laatst namelijk in één keer vast, en als er dan al steekjes zitten wordt niet mooi.

Studio Paars - hollandse huisjes / dutch houses

Na de trap en de deur naai je de raampjes vast. Bij het lichtgrijze huisje heb ik het grote raam verdeeld in 6 panelen door er 3 grote enkele steken overheen te zetten. Je zou nu ook nog verdere details kunnen aanbrengen, zoals bloembakken, een fiets voor de deur of wat dan ook: gebruik je fantasie!

Als laatste naai je de twee kanten van het huisje aan elkaar. Ook hier gebruikte ik de festonsteek, omdat ik het effect wat aan bakstenen vond doen denken. Maar ook hier zou je een overhandse steek kunnen gebruiken. Begin rondom te naaien en vergeet niet, als je aan de bovenkant komt, om je stukje lint of koord en tussen te steken. Laat het een paar centimeter naar binnen steken zodat het goed stevig vast zit, en steek je draad een paar keer erdoorheen.

Nu herhalen voor de andere huisjes en klaar!

Studio Paars - hollandse huisjes / dutch houses

Studio Paars - hollandse huisjes / dutch houses

Studio Paars - hollandse huisjes kerstboom / dutch houses christmas tree

Kijk hier voor meer berichten over vilt en hier voor meer DIY projectjes.
Soms doe ik mee aan deze link party’s:

hollandse huisjes

Leuk als je reageert op dit bericht

Een gedachte over “DIY & gratis patroon: hollandse huisjes”