blog | workshops | shop

DIY & gratis patroon: hollandse huisjes

Gratis vilt patroon

Het leek me leuk om iets van een gratis vilt patroon weg te geven hier op mijn blog; tenslotte heb ik dat sinds de verhuizing nog niet gedaan. En welk beter moment dat nu in het seizoen van feestdagen en cadeautjes?

Ik wilde iets maken dat niet al te kersterig was, maar meer algemeen voor de feestdagen. En ik vond het ook een leuk idee om er een nederlands tintje aan te geven, dus maakte ik deze hollandse huisjes van vilt.

Er zijn 3 verschillende huisjes, maar je kan de combinaties eindeloos variëren. Ik hing ze in de kerstboom, maar je kan ze eigenlijk overal ophangen en zelfs het hele jaar door.

Dus hier is het patroon, en hieronder een werkbeschrijving om je op weg te helpen. Veel plezier ermee en vergeet niet om me te laten zien wat je ermee maakt! Laat hieronder een reactie achter of tag me met #studiopaars en @audrey_studiopaars op Instagram of @Studio Paars op Facebook.

button voor het gratis vilt patroon hollandse huisjes van studio paars

De kleine lettertjes: dit gratis vilt patroon, de tekst en de foto’s zijn ontworpen en gemaakt door mij. Je mag het patroon gebruiken om zoveel huisjes te maken als je wilt, en je mag ze ook verkopen. Je mag niet het patroon verkopen of ze gaan massaproduceren zonder vooraf schriftelijke toestemming van mij. En het is nooit okay om iemand’s ontwerp te pikken en doen alsof je het zelf hebt bedacht.

Benodigheden:
  • Wat restjes vilt*
  • Borduurgaren (evt. naaigaren) in bijpassende en/of contrasterende kleuren – ik gebruikte een halve streng (dus 3 van de 6 draadjes) DMC splitzijde
  • Een stukje koord of lint

* Om te knutselen koop ik tegenwoordig meestal dit woolblend vilt bij De Viltshop; het is betaalbaar én gemaakt van wol en houtpulp (dus zonder plastic!)

patroonblad van het gratis vilt patroon hollandse huisjes van studio paars
Stap 1:

Begin met het uitprinten van het patroon hierboven. Klik of tik op de afbeelding en kies daarna voor opslaan of afdrukken. Druk af op A4 formaat en het zou goed moeten gaan – maar check voor de zekerheid de verhouding even aan de hand van de schaal op de afdruk.

patroondelen van de hollandse huisjes van studio paars
de patroondelen uitgeknipt
Stap 2:

Knip dan alle delen uit het papier (negeer het ruitjespapier dat ik heb gebruikt – jouw patroondelen zijn gewoon blanco). Kies nu welke combinaties je wilt maken: je kan de huisjes maken zoals op het voorbeeld, maar je kunt ook kiezen om de verschillende deurtjes, raampjes en trapjes anders te verdelen.

huisje van vilt na het knippen - studio paars
alle delen van één huisje bij elkaar
Stap 3:

Speld nu alle patroondelen vast op het vilt en knip ze uit. Stel vervolgens de huisjes samen zoals je ze wilt hebben en leg ze apart, zodat je onderdelen niet door elkaar raken.

Van elk huisje knip je de gevel 2 keer. Het krijgt dus een voor- en een achterkant. Ik heb de achterkant blanco gelaten omdat ik ze in de kerstboom wilde hangen, maar als je ze ergens wilt ophangen waar beide zijdes te zien zijn, zou je er ook voor kunnen kiezen om de achterkant ook  aan te kleden met raampjes e.d. Stel deze dan ook nu samen.

het vastnaaien van het vilt met de festonsteek - studio paars
het vastzetten van de patroondelen met de festonsteek
Stap 4:

Nu ga je de huisjes in elkaar zetten. Het makkelijkst begin je met de trap (als die er is) en vervolgens de voordeur. Aan de hand hiervan kan je goed bepalen waar je ramen moeten komen.

Ik gebruikte de festonsteek om de vilten delen vast te zetten. Met deze steek krijg je het mooie randje om de delen heen. Je zou ook kunnen kiezen voor een eenvoudige overhandse steek; deze steek geeft een iets ander effect maar staat ook leuk, en werkt wel wat makkelijker (en sneller!).

Wanneer je je trap (of voordeur) vastzet, naai dan de rand die grenst aan de onderkant van je huisje niet vast. Dit geldt ook voor eventuele raampjes die aan de zijkant grenzen. Deze buitenranden van je huisje naai je op het laatst namelijk in één keer vast, en als er dan al steekjes zitten wordt dat niet mooi.

huisje van vilt met alle patroondelen vastgenaaid - studio paars
alle patroondelen vastgenaaid
Stap 5:

Na de trap en de deur naai je de raampjes vast. Bij het lichtgrijze huisje heb ik het grote raam verdeeld in 6 panelen door er 3 grote enkele steken overheen te zetten. Je zou nu ook nog verdere details kunnen aanbrengen, zoals bloembakken, een fiets voor de deur of wat dan ook: gebruik je fantasie!

huisje van vilt van - studio paars
klaar om de 2 lagen aan elkaar te naaien
Stap 6:

Als laatste naai je de twee kanten van het huisje aan elkaar. Ook hier gebruikte ik de festonsteek, omdat ik het effect wat aan bakstenen vond doen denken. Maar ook hier zou je een overhandse steek kunnen gebruiken. Begin rondom te naaien en vergeet niet, als je aan de bovenkant komt, om je stukje lint of koord en tussen te steken. Laat het een paar centimeter naar binnen steken zodat het goed stevig vast zit, en steek je draad een paar keer erdoorheen.

Nu herhalen voor de andere huisjes en klaar!

3 hollandse huisjes van vilt naar het gratis vilt patroon van studio paars
alle drie de huisjes zijn nu af
hollandse huisjes door studio paars
hollandse huisjes in de kerstboom naar het gratis vilt patroon van studio paars

Kijk hier voor meer viltverhalen en hier voor meer DIY’s.

meer Studio Paars:
workshopsblogshopinstagramfacebook

Laat me weten wat je ervan vindt:

Een gedachte over “DIY & gratis patroon: hollandse huisjes”