blog | workshops | shop

Breien – misbaksels & experimenten

Breien

Ik hou van breien. Veel meer dan haken is het voor mij heerlijk om te doen; ik ben bezig met mooie wolletjes en de beweging heeft iets heel rustgevends. En het idee is dat je daarna ook een mooi eindresultaat hebt…

Met dat laatste lukt het niet altijd even goed. Ik maak nogal eens iets niet af omdat ik er gewoon geen lol meer in heb, omdat de maat / het patroon / de wol toch niet helemaal goed klopt, of omdat het me gewoon te lang duurt. Daarnaast is het resultaat ook niet altijd helemaal wat ik me erbij had voorgesteld. En dan zijn er nog de projecten waar ik op dat moment heel blij mee ben, maar als ik ze dan een paar maanden (of jaren) later terugzie is de liefde helemaal weg…

Bij het opschonen van mijn blog kon ik het toch niet over mijn hart verkrijgen om al deze misbaksels experimenten gewoon te verwijderen, dus heb ik hier een hoekje ingericht speciaal voor al mijn oude (en nieuwe) breiprobeersels. Kijk en huiver!

2015

Deze Baktus sjaal is supermakkelijk en het patroon staat hier: (http://www.flickr.com/photos/norwayneedles/2963651011/). Ik maakte hem van restjes Drops Fabel en was binnen een week klaar met breien. Nu alleen ooit al die eindjes zien weg te werken…

baktus sjaal gebreid door studio paars
baktus sjaal gebreid door studio paars
2012

Deze grijze sjaal vind ik wel nog steeds erg mooi. Hij is gebreid met Mythral garen uit Nieuwzeeland en het patroon (of de steek) is de Easy Mistake Stitch Scarf van Purl. Snel en makkelijk om te breien.

grijze gebreide wollen sjaal van studio paars
grijze gebreide wollen sjaal van studio paars
2010

Dit was mijn eerste poging tot kantbreien; het is niet ver gekomen. Het patroon was prachtig (Spring Leaves), en de wol (Malabrigo Lace in de kleur Jacinto) ook, dus daar lag het niet aan.

WIP sjaal breien spring leaves malabrigo studio paars

Later haalde ik het uit (nog best lastig trouwens, met dit soort ongetwijnde lace wol) en probeerde ik het opnieuw met het Strangling Vine patroon. Hier kwam ik iets verder mee, maar ook deze is nooit afgemaakt. De wol vind ik overigens nog steeds prachtig, en die kleur!

wip paars breien patroon: strangling vine wol: malabrigo lace door studio paars
wip paars breien patroon: strangling vine wol: malabrigo lace door studio paars
bol wol: malabrigo lace in de kleur jacinto

Ook had ik voor het eerst een paar sokken voor mezelf gebreid. Toen was ik er erg trots op, inmiddels vind ik het gebruikte garen niet meer zo mooi. Toch maar weer eens opnieuw proberen misschien…

zelfgebreide sokken in paarstinten van studio paars

Het garen is Drops Fabel in de kleur Lavendel Mix, gekocht bij Hobbydoos. Het patroon heb ik uit Sokken brei je zo! met een kleine aanpassing: ik heb het bovendeel wat langer gemaakt, en deels in ribbels gebreid. Zo draagt het lekker omgeslagen en zit toch niet strak rond de enkels.

zelfgebreide sokken in paarstinten van studio paars

Ik had het sokken breien trouwens 1 keer eerder geprobeerd….

een mislukte zelfgebreide sok in groentinten door studio paars
2009

Voor mijn jongste zoon breide ik vóór zijn geboorte een dekentje. Het patroon had ik zelf bedacht, het garen was van katoen. Inmiddels zou ik het liever van wol hebben gemaakt, maar het resultaat was wel mooi en hij heeft er uiteindelijk erg veel plezier van gehad.

babydeken gebreid door studio paars
closeup babydeken breien door studio paars
2008

Voor de feestdagen had ik voor de hele (schoon)familie zeepzakjes gebreid. Dit zijn zakjes, gewoon van katoen, waarin je je luxe stukje zeep kan bewaren en zelfs kan laten zitten tijdens het wassen. Natuurlijk had ik er ook voor iedereen een passend stukje zeep bij, gekocht bij The Secret Garden.

breien 4 gestreepte zeepzakjes door studio paars
stukjes zeep voor bij de gebreide zeepzakjes van studio paars

Dan mijn eerste poging tot het breien van polswarmers, en ook mijn eerste keer kabels breien. Voor een eerste keer zeker niet slecht, maar het garen was echt slecht en de vorm klopte ook niet helemaal. Overigens best lastig om foto’s te maken van je eigen handen!

zwarte polswarmers met kabels gebreid door studio paars
zwarte polswarmers met kabels gebreid door studio paars

Van een zelfstrepend bolletje wilde ik een dasje breien voor mijn kleuterzoon. Helaas de hoeveelheid van het garen wat verkeerd ingeschat dus dit werd het:

een blauw dasje breien door studio paars
een blauw gebreid dasje voor een kind door studio paars

Voor mezelf maakte ik deze XL das van een onregelmatig pluizig garen. Toen vond ik ‘m erg mooi, nu vind ik het garen wel érg synthetisch.

pluizige paarse gebreide das door studio paars
pluizige paarse gebreide das door studio paars
2006

Das van vintage (*ahum* zeg maar gewoon oud) garen. Het zal voornamelijk acryl zijn. Ik heb het alleen geselecteerd op dikte en ben wat gaan breien. Gebreid in een 2 recht – 2 averecht boordsteek.

gebreide gestreepte das van studio paars breien
gebreide gestreepte das van studio paars

Kijk hier voor meer breiverhalen en hier voor mijn misbaksels.

meer Studio Paars:
workshopsblogshopinstagramfacebook

Laat me weten wat je ervan vindt: