blog | workshops | shop

Truitje breien voor baby

Ik zocht een patroon om een truitje te breien voor baby M. Het werd uiteindelijk de Child’s Placket Neck Pullover uit het boek Last Minute Knitted Gifts van Purl. Ik gebruikte een oud garen dat ik vond, van 100% katoen en een wat onregelmatige draad. Het patroon was eenvoudig te volgen en erg leuk (in het rond en uit 1 stuk), ik worstelde alleen nogal met de maat. Uiteindelijk heb ik er 2 gemaakt, in dezelfde wol maar een andere maat. Hier het hele verhaal:

Poging 1
gebreide trui door studio paars

Het resultaat is een erg leuk truitje, alleen klopt er niets van de maten. Ik had niet gezien dat er ook een maataanduiding in centimeters bij staat, want die klopt dus wel, alleen de erbij vermelde leeftijden kloppen voor geen meter. Ik had voor een baby van 7 maanden en maatje 80 gekozen voor 6-12 maanden maar ga het nu maar proberen in 2-3 jaar, volgens de centimeter aanduiding zou dat moeten passen (ben benieuwd). Het zat zo (let op de mouwen!):

baby met trui door studio paars

Ik had zelfs helemaal proeflapjes gemaakt en alles!

breien door studio paars

Dus heb ik deze maar cadeau gedaan aan een jongere baby en ben een nieuwe begonnen.

Poging 2
gebreide baby trui lmkg poging twee door studio paars

Een paar kleine verbeteringkjes heb ik wel aan gemaakt: de boordjes moesten in gerstekorrelsteek maar omdat dit garen nogal onregelmatig is zag je daar niks van, dus heb ik het mezelf makkelijk gemaakt en de boordjes gewoon in ribbels gebreid.
Ook moest het kraagje eigenlijk wat langer, maar ik vond ‘m bij mijn vorige poging iets te lang (zat echt tegen het gezicht aan) dus bij deze is ie wat korter.

closeup trui poging twee door studio paars
raglan closeup poging twee door studio paars
de raglan minderingen

De minderingen bij de raglanlijn zijn deze keer ook wat mooier, de naad onder de oksels ging een stuk beter, eigenlijk is het geheel een stuk strakker dan de eerste keer. Geluk bij een ongeluk dus. Alleen dat blocken lukt me niet bij zo’n rond ding. Dus trek ik hem elke keer na het wassen maar een beetje in vorm.

closeup trui lmkg poging twee door studio paars

Nog even over de maat: mijn zoontje is nu 14 maanden en best flink, hij weegt 12 kilo, is ongeveer 83 cm lang en draagt maat 86.
Ik heb de instructies gevolgd voor 2-3 JAAR (!) en zowel het lijf als de mouwen nog 2 of 3 cm langer gemaakt dan in het patroon stond.
En het past PRECIES. Had echt niet kleiner moeten zijn. Het lijf had zelfs nog wel een paar cm langer gemogen.
Dus daar klopt geen hout van (misschien heeft het ermee te maken dat wij nederlanders het langste volk ter wereld zijn? 😉

Maar breien voor een baby is wel heel leuk. Lekker snel resultaat en het staat superschattig. Mocht je erover twijfelen: doen!

Kijk hier voor meer breiverhalen en hier voor mijn misbaksels.

meer Studio Paars:
workshopsblogshopinstagramfacebook

Laat me weten wat je ervan vindt: